De verkeersleefbaarheid in de Fabrieksstraat wordt in ernstige mate geschaad door doorgaand vrachtverkeer. De handhaving op de tonnagebeperking via ANPR-camera draagt bij aan een verhoogde verkeersveiligheid en verhoogde woonkwaliteit in de Fabrieksstraat.
Voorliggend reglement legt vast wie in aanmerking komt voor het verkrijgen van een vergunning voor de Fabrieksstraat, vanaf het kruispunt met de Luikersteenweg tot voorbij het kruispunt met de Vaartstraat en op de Vaartstraat, vanaf het kruispunt met de Fabrieksstraat tot aan huisnummer 90, en op de Sint-Thomasstraat. Voorliggend reglement legt eveneens vast wie het gebied mag betreden zonder vergunning en hoe dit alles procedureel geregeld is.
Definities
1.1 Toepassingsgebied: de Fabrieksstraat vanaf het kruispunt met de Luikersteenweg, tot voorbij het kruispunt met de Vaartstraat, alsook op de Vaartstraat vanaf het kruispunt met de Fabrieksstraat tot aan huisnummer 90 en op de Sint-Thomasstraat.
1.2 Vergunning: Een vergunning die geldig is zolang aan de toepassingsvoorwaarden voor het bekomen van de vergunning wordt voldaan en voor de periode zoals vermeld op de vergunning. De vergunning zal toegang verlenen tot het toepassingsgebied zoals bepaald in artikel 1.1, en dit in beide rijrichtingen.
1.3 Vergunninghouder: Elkeen die beschikt over een geldige en specifiek voor het toepassingsgebied verleende vergunning, afgeleverd conform dit reglement.
1.4 Bewoner: Een persoon die gedomicilieerd is op een adres dat gelegen is binnen het toepassingsgebied omschreven in art. 1.1.
1.5 Onderneming: Elke natuurlijke persoon of rechtspersoon die op duurzame wijze een economisch doel nastreeft, alsmede zijn verenigingen.
1.6 Zwaar verkeer: voertuigen of slepen bestemd of gebruikt voor het vervoer van zaken waarvan de maximale toegelaten massa hoger is dan 3,5 ton.
1.7 Whitelist: De lijst waarop de vergunningshouders geregistreerd worden.
1.8 Permanente vergunning: een vergunning die blijft gelden zolang aan de toepassingsvoorwaarden voor het bekomen van de vergunning wordt voldaan.
1.9 Tijdelijke vergunning: een vergunning die enkel geldig is voor een welbepaalde tijd. De duur wordt bepaald door de vergunningsverlener en is afhankelijk van de tijd die nodig is voor de aanwezigheid binnen het toepassingsgebied.
Principe
2.1 De geplaatste verkeersborden langs de Luikersteenweg en in de Fabrieksstraat, Sint-Thomasstraat en de Vaartstraat maken duidelijk dat de toegang in beide richtingen verboden is voor bestuurders van voertuigen of slepen bestemd of gebruikt voor het vervoer van zaken waarvan de maximale toegelaten massa hoger is dan 3,5 ton in het toepassingsgebied zoals beschreven in art. 1.1. Voetgangers, fietsers, gemotoriseerd verkeer < 3,5 ton en voertuigen of slepen > 3.5 ton gebruikt voor het vervoer van personen hebben een vrije toegang tot het gebied (zonder vergunning).
2.2 Enkel wanneer voorafgaandelijk een vergunning bekomen is of wanneer volgens de voorwaarden in dit reglement geen vergunning vereist is, kunnen bestuurders van voertuigen of slepen bestemd of gebruikt voor het vervoer van zaken waarvan de maximale toegelaten massa hoger is dan 3,5 ton het toepassingsgebied reglementair betreden.
2.3 De controle op de vergunning gebeurt door middel van een camera met nummerplaatherkenning (ANPR-camera), welke geplaatst is in de Fabrieksstraat ter hoogte van de Sint-Thomasstraat. De nummerplaat van vergunninghouders wordt op een whitelist geplaatst, waardoor bestuurders van zwaar verkeer de camera (al dan niet tijdelijk) kunnen passeren zonder een sanctie te ontvangen. Zwaar verkeer dat niet over een (permanente of tijdelijke) vergunning beschikt en deze camera passeert bevindt zich niet reglementair in het toepassingsgebied en zal bijgevolg een sanctie ontvangen.
2.4 Aan voertuigen van de stad in kader van het uitvoeren van hun diensten en aan voertuigen in functie van huisvuilophaling wordt een permanente vergunning gegeven. Alle andere voertuigen die een frequente doorgang kunnen aantonen, kunnen steeds een aanvraag tot permanente vergunning indienen waarna deze beoordeeld wordt door de administratieve diensten van stad Lommel.
2.5 Aan voertuigen voor hulpdiensten wordt een toegang verleend zonder vergunning.
2.6 Een vergunning wordt aangevraagd via het e-formulier op de website van stad Lommel.
Aanvraagprocedure
Vergunningen dienen steeds voorafgaandelijk, en minstens 8 kalenderdagen op voorhand, te worden aangevraagd. Een onvergunde situatie kan achteraf niet geregulariseerd worden.
De vergunning kan enkel aangevraagd worden voor voertuigen of slepen > 3.5 ton. Vergunninghouders kunnen bijgevolg het toegangsgebied reglementair betreden.
Een vergunning dient steeds aangevraagd te worden via een e-formulier op de website van de stad Lommel. De beslissing omtrent het verlenen van de vergunning wordt bij wijze van burgemeestersbesluit verleend ten laatste 7 kalenderdagen na het indienen van de aanvraag. De beslissing wordt ter kennis gebracht aan de aanvrager via e-mail. Indien er geen beslissing wordt genomen binnen de 7 kalenderdagen na het indienen van de aanvraag wordt de vergunning geacht te zijn verleend.
Toegang
4.1 Toegang zonder vergunning
Binnen het toepassingsgebied wordt toegang verleend aan een aantal gebruikers die zonder vergunning het toepassingsgebied kunnen betreden. Er wordt toegang zonder vergunning verleend aan de hiernavolgende categorieën:
4.2 Toegang met permanente vergunning
Binnen het toepassingsgebied wordt een permanente vergunning verleend aan de hiernavolgende categorieën van zwaar verkeer:
Om permanent toegang te verkrijgen dienen de nummerplaten van de voertuigen die nodig zijn voor de dienstverlening via het e-formulier doorgegeven te worden.
4.2 Toegang met tijdelijke vergunning
Sanctionering
Het niet in acht nemen van verkeersbord C23 maakt, overeenkomstig art. 3 van het koninklijk besluit van 30 september 2005 tot aanwijzing van de overtredingen per graad van de algemene reglementen genomen ter uitvoering van de wet betreffende de politie over het wegverkeer (BS, 9 november 2005), een verkeersovertreding van de derde graad uit.
Inwerkingtreding
Onderhavig reglement treedt in werking op 15 januari 2025.